fbpx

Travmalar ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu

travma sonrası stres bozukluğu

Travma ani gelişen ve kişinin hayatı bakış açısını, hedeflerini ve geleceğe dair düşüncelerini etkilemektedir. Travmalar genelde beklenmedik yaşam olaylarına denmektedir. Travmaya maruz kalan kişi gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır bir yaralanma ya da fizik bütünlüğüne bir tehdit olayı ile karşı karşıya gelmiştir. Travma bu durumların tamamını kapsayan çatı bir kavramdır.

Travma Çeşitleri

Travmalar insan eliyle oluştuğu gibi, doğal yollarla da oluşabilmektedir. Doğal yollarla oluşan travmalara deprem, sel, kasırga ve yanardağ patlaması gibi doğa olayları örnek olabilir. İnsan eliyle oluşan travmalara maden kazaları, trafik kazaları, soykırımlar, tecavüz ve terör eylemleri örnektir.

Psikolojik Travma:

Ani ve beklenmedik olayla karşılaşma ya da tanık olma sonucunda psikolojik travmalar ortaya çıkmaktadır. Psikolojik travmalar kişide aşırı korku, dehşet ve çaresizlik duygusu oluşturmaktadır. Hayatımız boyunca yaşadığımız pek çok olay bizde sıkıntılı duygular yaratmaktadır. Ancak bunların tümü ruhsal travma yaratmaz.

Travma Sonrası Oluşabilecek Tepkiler:

Travmatik olay yaşayan neredeyse herkes normal olarak “stres tepkileri” gösterebilir. Travmatik deneyimden sonra herkesin “hasta olduğu” ya da uzun süreli rahatsızlık yaşayacağı anlamına gelmez. Kişilerin vermiş oldukları “stres tepkilerinin” uzun ya da kısa süreli olması, kendilerine verilen destekle doğru orantılıdır. Travma sonrası verilen tepkiler genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Fakat bazı kişilerde aylarca, hatta yıllarca sürebilir. Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) uzun yıllar sürebilen ve ciddi iş gücü kaybına yol açabilen bir hastalıktır.

Travma Sonrası Oluşabilecek Tepkiler:

Travmatik deneyimin üzerinden bir/üç ay geçtikten sonra hala devam eden tepkileri kapsamaktadır. Bunlar travmayı yeniden yaşantılama, travmayı hatırlatan yerlerden ya da durumlardan sürekli kaçınma şeklinde karşımıza çıkabilir. Ayrıca aşırı hassasiyet ve sinirlilik gibi aşırı uyarılma tepkileri de “TSSB” belirtisi olabilir. Travma Sonrası Stres Bozukluğuyla ile birlikte en sık görülen ruhsal bozukluk “Depresyon” dur. “Anksiyete (kaygı) Bozuklukları”,  “Alkol ve Madde Bağımlılığı” da Travma Sonrası Stres Bozukluğuna eşlik edebilir.

Travma sonrası stres bozukluğunda, kişide davranışsal duygusal ve zihinsel zorluklar gözlenir. Gergin olma, yeme bozukluğunun olması, ilacı kötüye kullanım, depresif belirtiler, panik atakların görülmesi, dağılmış düşünce içerikleri, geçici hafıza kayıpları gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Eğer travmatik deneyimin yaşanmasının ardından bir/üç ay geçmesine rağmen kendinizi rüyadaymış, vücudunuzun dışındaymış veya gerçek değilmiş gibi hissediyorsanız, yaşadığınız travmatik deneyimi hatırlamıyorsanız ya da travmatik deneyimle ile ilgili rahatsız edici anılardan kurtulmak için alkol gibi maddelere yöneldiyseniz, kendinizi boşlukta, duygusuz, tepkisiz ve donmuş hissediyorsanız bir uzmana başvurmanız oldukça fayda sağlayacaktır.

travma sonrası stres bozukluğu

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nasıl Tedavi Edilir:

1. Travma Sonrası Stres Bozukluğunda (TSSB) İlaç Tedavisi:

Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde antidepresan ilaçlar birçok hastalık belirtisini yatıştırmakta faydalı olmaktadır. Depresyonla birlikte görüldüğünde Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisinde antidepresanlar kullanılması gerekebilir. Travma Sonrası Stres Bozukluğunda ilaç tedavisine ihtiyaç duyulduğu uzmanlarımız tarafından değerlendirildiğinde danışanlarımızı bir psikiyatriste yönlendirmekteyiz. Danışanlarımızın ilaç desteği ve psikologlarımızla seanslarını ortak bir şekilde yürütülmesi TSSB’de iyileşme sürecine olumlu olarak yansımaktadır.

2. Travma Sonrası Stres Bozukluğunda (TSSB) Psikolojik Tedaviler:

Psikolojik tedaviler arasında en etkili tedavi süreçlerinden biri ise Bilişsel-Davranışçı Tedavi adı verilen yöntemdir. Bilişsel-Davranışçı Tedavide psikologlarımız, kişinin belirtilerinin sürmesine neden olan hatalı düşüncelerinin sağlıklı düşüncelerle yer değiştirilmesine çalışılır. Bilişsel-Davranışçı Tedavide danışanın korku nedeniyle kaçındığı olayların üstüne gitmesi amaçlanmaktadır. Bu durumlarda yaşadığı korkuların azaltılarak, hastanın korku nedenlerinin üstesinden gelmesi sağlanmaktadır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda uygulanan Psikolojik Tedaviler merkezimizdeki bu konuda eğitimli ve deneyimli psikologlarımız tarafından uygulanmaktadır.

Melius Psikoloji Merkezi’nde Travma Sonrası Stres Bozukluğu şikayetleriyle başvuran danışanlar için uzmanlarımız kişiye özel ayrıntılı değerlendirmeler yapmaktadır. Değerlendirmeleri yapıldıktan sonra yine kişiye özel bilimsel kanıt temelli yaklaşımlarla danışanlarımıza ruh sağlığı hizmeti sunmaktayız. Travma Sonrası Stres Belirtileri gösteren danışanlarımıza uzmanlarımızın aracılığıyla etkili bir biçimde yardımcı olabilmek için sizleri Melius Psikoloji Merkezi’mize bekliyoruz.

Sağlıklı günler dileriz…

Sosyal Medya Hesaplarımız

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir