fbpx

Anksiyete Bozukluğu / Kaygı Bozukluğu 

anksiyete kaygı bozukluğu

Günlük hayatımızda zaman zaman kaygı hissedebiliriz. Yaşadığımız olaylar ve kaos karşısında endişelenebilir, korkabilir, maddi ya da manevi olarak kaygı duyabiliriz. Bu durumlar olağandır. Fakat hissettiğimiz kaygının dozunda artış olması ve kaygının süreklilik göstermesi günlük hayatımızdaki işlevselliğimizi etkileyebilir.  Bu durum da anksiyete bozukluğuna yani diğer adıyla kaygı bozukluğuna neden olabilir.

Anksiyete Nedir?

Anksiyete yani kaygı; tehlikeli durumlarda, vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren alarm sinyalidir. Gerekli durumlarda kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alma ve kalp atışı hızlanır. Vücut, tehlikeli durumlarda kendini hazırlar. Doğal anksiyete; trafikte yaşanacak herhangi bir tehlikeli durumda direksiyona ani müdahale etmeyi sağlar. Bu bakış açısıyla, ortalama düzeydeki kaygı işlevsel ve gereklidir. Günlük hayatta sorunlarla baş edebilmede ve hayati durumlarla karşılaşıldığında hızlı karar verebilmede ortalama düzeydeki kaygı önemli rol oynar.

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu olan kişilerde; yoğun, süreklilik gösteren endişe hali ve günlük hayatta yaşanılan durumlara karşı korku vardır. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktiviteleri devam ettirmeyi sekteye uğratır. Psikolojik destek alınmadığında kontrol edilmesi ve yönetilmesi zor olabilmektedir. Belirtiler çocukluk, gençlik yıllarında başlayıp yetişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Bunun yanında yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilmektedir.

Anksiyete bozukluğunda; kaygı duygusu bir tehlike yokken kendini gösterir ve uzun süre devam eder. Anksiyete bozukluğu kişileri fazlasıyla rahatsız edebilir, kişilerarası ilişkileri bozabilir ve günlük hayattaki işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilir.

Anksiyete bozukluğunun fiziksel belirtileri arasında; gergin ve huzursuz hissetmek, kalp atış hızının artması, nefes alış-verişinin hızlanması, terleme, titreme, endişe, odaklanamama, mide ile ilişkili problemler, nefes darlığı, ağız kuruluğu, uyku problemleri mide bulantısı, kramplar yer alabilir. Anksiyete bozukluğunun duygusal ve düşünsel belirtileri arasında; olaylara karşı sürekli endişe hali, rutin olayları kaygı verici algılamak, belirsizliğe tahammül edememek, olaylar karşısında en kötü senaryoyu düşünmek, yanlış seçim konusunda yaşanan kararsızlık, rahatlayamamak yer alabilir.

anksiyete kaygı bozukluğu
anksiyete kaygı bozukluğu

Anksiyete Bozukluklarının Türleri Nelerdir?

Anksiyete bozukluklarının pek çok farklı türü vardır. Bunlar; ayrılma kaygısı bozukluğu, seçici konuşmazlık, özgül fobi, sosyal kaygı bozukluğu, panik bozukluk, agorafobi ve yaygın kaygı bozukluğudur. Her türde görülen belirtiler ya da anksiyete atağına neden olan durumlar farklıdır. Genel olarak sorun, ortada endişe hissine neden olan bir durum yokken kişinin bu hislere kapılmasıdır. Bazı durumlarda normalde kaygıya yol açabilecek bir olay karşısında kişinin normalden daha fazla endişeye kapılmasıdır. 

anksiyete kaygı bozukluğu
anksiyete kaygı bozukluğu

Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi

Anksiyete bozukluğunun tedavisinde psikoterapi, ilaç tedavisi ya da hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi kullanılır. Kişinin durumuna göre bir tedavi yolu kullanılabileceği gibi, birden fazla tedavi yolu da birlikte kullanılabilir.  

Anksiyete bozukluğunun tedavisinde kullanılan terapiler arasında en etkili ve kanıtlanmış tedavilerden birisi bilişsel davranışçı terapidir. Bilişsel davranışı terapide; kaygıyı ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşüncelerin ne olduğunu anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme, kaygının üstüne gitme, bilişsel yeniden yapılandırma gibi aşamalar vardır. Kaygıya neden olan irrasyonel düşünceler saptanır, doğru tekniklerle beraber bu irrasyonel düşünceler üzerinde çalışılır.

Bilişsel davranışçı terapiyle beraber olarak kaygı yönetimi teknikleri ve sosyal beceri eğitimi de kişiye kazandırılır. Gerekli görülen noktalarda nefes egzersizleri uygulanır. Anksiyete bozukluğunda bilişsel davranışçı terapi protokollerinin etkili olduğuna dair çok sayıda klinik araştırma vardır. Klinik araştırmalar güçlü bilimsel bulgular ortaya koyduğu için bu yöntem önerilmektedir.

anksiyete kaygı bozukluğu
anksiyete kaygı bozukluğu

Biz Neler Yapıyoruz

Anksiyete bozukluğunda uygulanan psikolojik tedaviler, merkezimizde alanında eğitimli ve deneyimli olan psikologlarımız tarafından uygulanır. Melius Psikoloji Merkezine anksiyete bozukluğu belirtileri ile başvuran danışanlara, uzmanlarımız kişiye özel ayrıntılı değerlendirmelerini yaptıktan sonra yine kişiye özel bilimsel kanıt temelli yaklaşımlarla ruh sağlığı hizmeti sunar. Anksiyete bozukluğu belirtileri gösteren kişilere etkili bir biçimde yardımcı olabilmek için sizleri Melius Psikoloji Merkezine bekliyoruz.

Psikolog ve Aile Danışmanı 

Cansu Kaplan

Sosyal Medya Hesaplarımız

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir